Lieve Amsterdam

Hoe gezond is sushi?

Geplaatst op

We eten steeds meer sushi, maar hoe gezond is het? Het lijkt gezond met ingrediënten zoals vis, rijst, groenten en soja, maar er zijn verborgen ingrediënten die minder gezond zijn. In dit artikel geven we antwoord op de vragen wat de beste en gezondste sushikeuze is en hoe je sushi gezonder kunt eten.

Bron van omega 3

Sushi is een bron van omega-3-vetzuren door de vis. Deze onverzadigde vetten zijn goed voor het hart. Sushi bevat ook weinig calorieën en er worden geen vetten aan toegevoegd.

Nigiri

Een veel voorkomende soort is nigiri sushi:  een rolletje kleefrijst met daarop een kleine visfilet of zeevruchten. Gemiddeld heeft één stuk sushi nigiri ongeveer 70 calorieën. Een typisch plankje met 6 van deze sushi bevat ongeveer 300 tot 420 calorieën, afhankelijk van het type vis.

Maki

Maki sushi zijn kenmerkende rolletjes van zeewier met daartussen kleefrijst en vis, zeevruchten of groente. Gemiddeld heeft één maki sushi ca. 50 calorieën. Een typische bestelling van 6 stuks, of één rol, bevat 250 tot 370 calorieën. De calorieën zijn onder meer afhankelijk van het soort vis of dat het groente of avocado bevat.

Sashimi

Sashimi is rauwe vis geserveerd zonder rijst. Een portie met sashimi (6 stuks) bevat ongeveer 130 calorieën, dus dat zijn ca. 22 calorieën per stuk.

Sushi gezonder eten

Met onderstaande tips maak je sushi gezonder:

  • Vraag in het restaurant om bruine rijst in plaats van witte rijst. Het is voedzamer en heeft een lagere glycemische index dan witte rijst.
  • Kies voor niet-gefrituurde sushi. Het is raadzaam om bepaald eten met veel calorieën te laten staan als je sushi gezond wilt eten, zoals tempura garnalen.
  • Sommige sushi hebben mayonaise, waardoor ze ook meer vet en calorieën bevatten. Sla deze sushi bewust een keer over.
  • Bepaalde vissoorten bevatten een hoge hoeveelheid kwik. Vrouwen die van plan zijn om zwanger te worden, die zwanger zijn of die borstvoeding geven moeten deze vissoorten niet eten. Te veel kwik kan namelijk het ontwikkelende brein en het zenuwstelsel van een baby beschadigen. Voorbeelden van deze vissoorten zijn onder andere tonijn en makreel. Deze vissoorten worden in veel sushi verwerkt.
  • Verminder of gebruik geen sojasaus, vooral als je een hoge bloeddruk hebt. Een eetlepel sojasaus bevat 900 tot 1000 milligram natrium. Lichte sojasaus bevat minder natrium, maar nog steeds veel met 600 tot 800 milligram per eetlepel.
  • Kies voor de volgende producten in een sushi restaurant die juist wel gezond zijn: groene sojabonen, zeewiersalade en groene thee.

Ga je uiteten of sushi bestellen in Amsterdam? Gebruik dan bovenstaande tips om sushi op een verantwoorde en gezonde manier te eten

Gerelateerde berichten

Over ons

Contactgegevens

Via info @ domein.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden