Lieve Amsterdam

Hoe houd je boerderijdieren gezond?

Geplaatst op

Nederland staat bekend om zijn platte oppervlak en grote hoeveelheid aan boeren en boerderijen. In ons land bestaan er grofweg twee verschillende typen boeren: boeren die gespecialiseerd zijn in akkerbouw en boeren die zich hebben gespecialiseerd in veeteelt. Akkerbouw betreft de productie van gewassen die vervolgens worden verkocht aan verschillende afnemers, zoals supermarkten. Veeteelt draait echter om het houden van vee zoals koeien, kippen en varkens om het vlees, de melk of eieren van deze dieren te verkopen aan verschillende afnemers. Het is echter niet eenvoudig om boerderijdieren gezond te houden om. De zorg voor deze dieren is intensief en zeer belangrijk voor het welzijn en bijvoorbeeld de melkproductie van een koe. In dit blog geven we je enkele tips om je dieren gezond te houden.

Vermijd contact met andere dieren

Om de gezondheid van je boerderijdieren waarborgen, raden we je aan om contact met dieren van andere boerderijen zoveel mogelijk te vermijden. Wanneer het niet mogelijk is om voldoende afstand te houden van andere dieren, is het verstandig om je handen te desinfecteren voordat je terugkeert naar je eigen boerderij en bijbehorende stallen. Ook het gebruik van apparatuur van een andere boer vormt een bedreiging voor de gezondheid van je eigen dieren. Door rekening te houden met deze maatregelen beperk je de kans op besmetting tot het minimale.

Voedsel en water

Zorg er te allen tijde voor dat je jouw dieren voorziet van voldoende schoon drinkwater en zorg er bovendien voor dat het water ook schoon blijft. Maak je gebruik van grote waterbakken om bijvoorbeeld je koeien te voorzien van voldoende water? Plaats dan een aantal goudvissen in de waterbak. Deze vissen zorgen ervoor dat het water schoon blijft. De goudvissen zijn als het ware een natuurlijke filter. Je hoeft verder niet bang te zijn dat de vissen worden opgegeten door de koeien. Daarnaast is kwalitatief hoogstaand voedsel van groot belang voor de gezondheid van je dieren. Wanneer je twijfelt over de kwaliteit van je voedsel, raden we je aan een diervoeder analyse uit te laten voeren bij een deskundige organisatie.

Hygiëne

Niet alleen om te gezondheid van de dieren te waarborgen, maar ook voor je eigen veilig- en gezondheid is het van belang om hygiënisch te werk te gaan. Om jezelf optimaal te beschermen tegen ziektes is het belangrijk om grondig je handen te wassen nadat je hebt gewerkt met boerderijdieren. 

Gerelateerde berichten

Richtlijnen voor een goede hygiëne in de horeca

Het is erg belangrijk dat, wanneer je een restaurant, café of hotel hebt, dat je de richtlijnen volgt zoals deze zijn opgesteld in het HACCP. Maar...

Lees meer

Over ons

Contactgegevens

Via info @ domein.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden